Däck är viktiga

Visste du att bilens säkerhet, prestanda och komfort påverkas av vilka däck du väljer? Däck är viktiga!

Vi på Öhmans Bil hjälper dig med allt kring däck. Vänd dig till oss om du behöver hjälp med att skifta hjulen när det är dags för vinterdäck eller sommardäck. Om du står inför att köpa nya däck och vill ha goda råd kring lämpliga däck för din bil, utifrån din bilmodell och dina behov, hjälper vi dig även med det. Om du behöver hjälp att balansera hjulen. Om du behöver någonstans att förvara dina däck. Eller om det är något annat vi kan hjälpa dig med. Du är alltid välkommen.
 

Däckhotell

Vad gör man med sommardäcken på vintern och vinterdäcken på sommaren? Vi på Öhmans Bil erbjuder förvaring för de däck du inte använder för säsongen.

Tips: Om du förvarar dina däck hemma, förvara dem torrt, mörkt och svalt så håller de längre. Trava dem på hög, eller häng upp hjulen. (Häng inte upp enbart däck utan fälgar, då kan de bli missformade.) Tvätta bort smuts och vägsalt.
 

Tips om däck

Här kan du läsa om däcksäkerhet, mönsterdjup, lufttryck, balansering av hjulen, vinterdäck och om vad märkningen på däcken betyder.

Däcksäkerhet

Att du har bra däck som passar för din bil, med tillräckligt mönsterdjup, har stor betydelse för din säkerhet på vägen. En del däck kan faktiskt vara direkt olämpliga, även om de har rätt dimensioner. Är du osäker – fråga gärna hos din Toyota verkstad, Öhmans Bil.

Mönsterdjup och väggrepp

Mönsterdjupet på däcken är avgörande för väggreppet. Lagen säger att mönsterdjupet ska vara minst 1,6 mm vid sommarväglag och minst 3 mm vid vinterväglag. Men vi rekommenderar 3 mm året om. Under 3 mm ökar nämligen risken för vattenplaning dramatiskt. Mät mönsterdjupet varje gång du byter från sommardäck till vinterdäck och vice versa. Eller låt din Toyota verkstad göra det åt dig.

Lufttryck

Kontrollera lufttrycket i däcken med jämna mellanrum! Är trycket för lågt drar bilen mer bränsle och däcken slits snabbare. Det kostar alltså onödiga pengar och tär på miljön. För lite luft innebär också att bilen blir tungstyrd vilket kan vara farligt. Har du tung last eller extra många passagerare ska du också ha extra mycket luft i däcken. För att få veta hur högt lufttryck du ska ha i däcken, läs bilens instruktionsbok eller fråga hos på Toyota verkstaden.

Balansering

Att du har rätt balansering av hjulen är viktigt för bilens väghållning. Är hjulen obalanserade slits däcken snabbare och det går hårt åt hjulupphängning och styrleder. Tecken på att balansen inte är som den ska, är att det skakar i ratten när du kör, eller att nackstödet på passagerarplatsen vibrerar. Det kan bero på felinställning. Men det kan också vara en obalans som skapats av att det sitter grus, sten eller is i däckets mönster eller på fälgens insida – detta kan du kontrollera och åtgärda själv. Vill du ha hjälp är du välkommen till Öhmans Bil.

Vinterdäck

I Finland är det lag på att man ska ha vinterdäck mellan 1 december och 28 februari, då det råder vinterväglag. Dubbdäck är tillåtna generellt mellan 15 oktober och 15 april eller till måndagen efter annandag påsk, men får även användas under annan tid om det är eller befaras bli vinterväglag.

Märkning

Vad betyder märkningen på däcket?

Exempel: 205/55 R16 T

205 = däckets bredd i millimeter

55 = däckets höjd, eller profilförhållande (65% av bredden)

R = däckets mönster (R = Radial, D = Diagonal)

16 = däckets innerdiameter, fälgens diameter i tum

T = däcket är avsett för maxhastighet 190 km/h

Hastighetsindex

M, N, P, Q, R, S, T, H, V, Z, W, Y = den maxhastighet däcket är avsett för:

M = max 130 km/h

N= max 140 km/h

P = max 150 km/h

Q = max 160 km/h

R = max 170 km/h

S = max 180 km/h

T = max 190 km/h

H = max 210 km/h

V = max 240 km/h

Z = max 240 km/h och uppåt

W = max 270 km/h

Y = max 300 km/h

Andra beteckningar

Tubeless = slanglöst däck = de flesta moderna däck

ULW = ultralätta däck, ultra light weight

E5 02052 = däcket är godkänt i Sverige och övriga Europa

DOT = däcket är godkänt i Sverige, övriga Europa och USA

M&S, M-S, MS, M.S. eller M+S: Mud and Snow är den märkning däcken ska ha på vintern, med eller utan dubbar.

1200 = tillverkat vecka 12 år 2000 (exempel på datummärkning)

0902 = tillverkat vecka 9 år 2002 (exempel på datummärkning)

Lövuddsvägen 3 | 22120 Mariehamn | +358 (0)18 543 500 | info@ohmansbil.ax

Lövuddsvägen 3

22120 Mariehamn

+358 (0)18 543 500

info@ohmansbil.ax